• 0256 22 33 18

 • 0775 30 53 44

Cursuri de calificare si specializare
cu recunoastere nationala si europeana
in meserii din constructii, instalatii, mecanica si ISCIR

Formare Profesionala - Articole
 • Publicat in: March 27, 2018 de catre: confortul_tm

Viza anuala pentru autorizatii ISCIR


In decursul desfasurarii activitatii noastre de formare profesionala pentru meserii care intra sub incidenta ISCIR, meserii dintre care amintim: stivuitorist, macaragiu, fochist, am primit numeroase solicitari referitoare la vizarea anuala a autorizatiilor ISCIR pentru personalul autorizat. Una dintre cele mai des intalnite intrebari fiind: Cine vizeaza anual talonul de vize?
Evident raspunsul la aceasta intrebare este unul simplu: Operatorul RSVTI. Moment in care lucrurile incep sa se complice aparand inevitabil, din partea multor clienti urmatoarele intrebari:
Ce este un Operator RSVTI? Trebuie sa am si eu asa ceva in cadrul firmei mele? Daca nu am ce fac? Este valabila autorizatia ISCIR de stivuitorist (spre exemplu) fara viza anuala?

Asa ca vom incerca sa lamurim cat mai simplu lucrurile pentru cei interesati, incepand cu … ce este?
Operatorul RSVTI poate fi o persoana, angajata in cadrul firmei, persoana care a urmat un curs autorizat ISCIR si a primit autorizatia ISCIR sau la fel de bine poate fi o alta societate comerciala, cu care s-a incheiat un contract de prestari servicii inregistrat la ISCIR, persoana juridica, autorizata ISCIR sa presteze servicii de Operator RSVTI.
O definitie a acestei persoane, fizice sau juridice, gasim in Ordinul 130 / 2011 care ne spune ca un operator RSVTI este operatorul autorizat, responsabil cu supravegherea tehnică a instalaţiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR.

Trebuie sa am si eu asa ceva in cadrul firmei mele?
Raspunsul la aceasta intrebare in gasim in Legea 64/2008, la Articolul 15, alineatele 1 si 2, care ne spun:

“(1)Persoana fizică sau juridică ce deţine/utilizează instalaţiile/echipamentele prevăzute în anexa nr. 2 pct. 1 – 4 şi 9 şi în anexa nr. 3 pct. 1-3 şi 8 are obligaţia să le înregistreze la ISCIR, să ţină evidenţa centralizată a acestora şi să comunice la ISCIR orice modificare intervenită în situaţia tehnică sau juridică a acestora, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice.
(2)Persoana fizică sau juridică ce deţine/utilizează instalaţiile/echipamentele prevăzute la alin. (1) are obligaţia să asigure un operator autorizat, responsabil cu supravegherea tehnică a instalaţiilor/echipamentelor, denumit RSVTI, conform prescripţiilor tehnice.”

Anexele in care sunt enumerate instalatiile sau echipamentele care intra sub incidenta ISCIR

Anexa 2
Instalaţii sub presiune şi instalaţii de ridicat clasice, aparate consumatoare de combustibil şi componente ale acestora
1. Cazane pentru abur, pentru apă caldă sau fierbinte
2. Echipamente sub presiune mai mare de 0,5 bari
3. Recipiente simple sub presiune mai mare de 0,5 bari
4. Macarale, ascensoare, elevatoare, instalaţii de transport pe cablu, instalaţii de ridicat pe plan înclinat, poduri rulante şi alte mecanisme de ridicat
5. Aparate de încălzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos
6. Arzătoare cu combustibil lichid sau gazos
7. Accesorii de securitate pentru instalaţiile, echipamentele şi aparatele prevăzute la pct. 1 şi 3-6
8. Aparatură şi instalaţii de automatizare aferente instalaţiilor şi echipamentelor prevăzute la pct. 1-7
9. Instalaţii şi echipamente destinate, montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii

Anexa 3
Instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat şi unele instalaţii din cadrul obiectivelor nucleare, precum şi componente ale acestora
1. Generatoare şi cazane de abur, de apă caldă sau fierbinte, inclusiv corpul reactorului
2. Echipamente sub presiune mai mare de 0,5 bari şi recipiente simple sub presiune mai mare de 0,5 bari
3. Pompe
4. Conducte pentru lichide, vapori şi gaze tehnice uscate sau umede
5. Suporturi ale elementelor sub presiune
6. Armături
7. Sisteme tehnologice
8. Macarale, ascensoare, elevatoare, poduri rulante şi alte mecanisme de ridicat
9. Accesorii de securitate pentru instalaţiile şi echipamentele prevăzute la pct. 1, 2,4 şi 8

In cazul in care firma ta detine sau utilizeaza oricare dintre echipamentele sau instalatiile trecute in anexe la punctele din alineatul 1, articolul 15, se creeaza obligatia legala de a avea un Operator RSVTI.

Este valabila autorizatia ISCIR de stivuitorist (spre exemplu) fara viza anuala?
Pentru a clarifica acest lucru, ne vom indrepta spre prescriptiile ISCIR, mai exact spre prescriptia PT CR-8 din 2009, Sectiunea V, Articolul 17, alineatele 2 si 4, care ne spun:

(2)Valabilitatea autorizaţiei se confirmă anual, prin vizarea talonului pentru vize anuale de către operatorul RSVTI al deţinătorului/utilizatorului.
(4)Lipsa vizei anuale la zi pe talonul care însoţeşte autorizaţia atrage suspendarea dreptului de exercitare a activităţii pentru care a fost autorizat.

Asadar, o autorizatie ISCIR pentru personalul de deservire (stivuitoristi, fochisti, macaragii, etc), nu poate fi folosita legal fara viza anuala pe talonul anexa a acesteia.
Singura persoana care poate viza aceste taloane fiind Operatorul RSVTI al detinatorului / utilizatorului.

In cazul in care nu ai un operator RSVTI, dar exista obligatia legala ca firma ta sa aiba unul, variantele disponibile sunt urmatoarele:

 • alegi o persoana angajata in cadrul firmei, care se incadreza in cerintele necesare autorizarii si o trimiti sa urmeze un curs de autorizare ca si Operator RSVTI, cum este si cursul organizat de noi in Timisoara
 • cauti o societate comerciala autorizata ISCIR ca si Operator RSVTI – Persoana Juridica, cum este si firma noastra si inchei un contract de colaborare pe care il inregistrezi la ISCIR.

9 Comentarii

 • Gabriela Ianovici
  October 22, 2018

  Am nevoie de un contract cufirma/persoana autorizata IECIR pentru viza anuala a doua legitimatii de stivuitorist.Tel meu este ———

 • confortul_tm
  October 23, 2018

  Daca aveti sediul social al firmei in Timis, Arad sau Caras va rugam sa ne contactati telefonic la filiala din Timisoara. Daca nu cautati o firma care se ocupa de servicii RSVTI in judelul din care sunteti.

 • Sorin
  October 23, 2018

  Buna ziua. In cazul in care viza anuala a expirat.iar firma nu face nici un demers spre a inoi aceasta .eu ca si practicant pot primi vreo amenda.tinand cont ca lucrez incontinuare?

 • confortul_tm
  October 23, 2018

  Dupa cum scrie si in articol, autorizatia dumneavoastra este NULA fara acea viza anuala. Este acelasi lucru ca si cum ati lucra fara autorizatie sau ca si cum ati conduce un autovehicol cu permisul auto expirat.

 • December 13, 2018

  Buna ziua eu am luat atestatul anul acesta iar cei de la firma care lucrez au pus stampila in locul unde se pune viza ce pot face?multumesc

 • confortul_tm
  December 14, 2018

  Ce fel de stampila? Daca este stampila operatorului rsvti este in regula.

 • Ovidiu
  January 10, 2019

  Salut, unde pot și cât ma costa sa fac duplicat dupa autorizațiile de stivuitorist și macaragiu deoarece le am pierdut

 • confortul_tm
  January 10, 2019

  Cititi aici va rog

  http://www.confortul.ro/blog/2018/03/27/autorizatie-iscir-pierduta/

 • Alex
  April 17, 2019

  Buna ziua,
  Daca am obtinut autorizatia de stivuitorist in Anglia pot sa mma angajez ca stivuitorist in Romania? Sau trebuie sa fac scoala si aici in tara ?

 • Comentariile la acest articol nu sunt posibile pana nu acceptati cookie-urile din partea www.confortul.ro.