• 0331 40 14 05 - Botosani
  • 0256 22 33 18 - Timisoara

Cursuri de calificare si specializare
cu recunoastere nationala si europeana
in meserii din constructii, instalatii, mecanica si ISCIR

Formare Profesionala - Articole
  • Publicat in: March 27, 2018 de catre: confortul_tm

Curs de specializare sau calificare


De multe ori, in activitatea desfasurata de noi, ne-am intalnit cu intrebarea: “Care este diferenta dintre un curs de calificare si unul de specializare?”. Pentru a putea lamuri aceasta problema ne vom indrepta atentia spre conditiile de acces la cursurile de formare profesionala si mai exact spre studiile pe care trebuie sa le aiba terminata o persoana pentru a se putea inscrie la unul dintre aceste cursuri.

Pentru cursurile de calificare, cele pana la nivelul 2, deobicei, una dintre conditiile de acces este absolvirea invatamantului minim obligatoriu, invatamant care de-a lungul timpului a crescut de la 8 la 10 sau 11 clase, in functie de anul in care cursantul si-a terminat studiile. Prin absolvirea unui asemenea curs se dobandeste o calificare in domenul in care se desfasoara cursul.
Conditiile de acces la aceste cursuri sunt stabilite de HG 522/2003, in anexa 1.

Pentru cursurile de specializare, cum este cursul de Stivuitorist organizat de firma noastra in Timisoara, conditia de acces este existenta unei calificari. Persoana care se inscrie la acest curs trebuie sa detina deja o calificare dobandita prin urmarea unei Scoli Profesionale, terminarea unui liceu tehnic, absolvirea unei facultati sau a unui curs de calificare.

Baza legala ce stabileste conditiile de acces la aceste cursuri de specializare este OUG 129/2000 – republicata, Articolul 8, aliniatul 3, litera c

(3) Formarea profesională a adulţilor se organizează prin programe de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare, specializare, definite astfel:
[…]
c) perfecţionarea, respectiv specializarea, reprezintă pregătirea profesională care conduce la dezvoltarea sau completarea cunoştinţelor, deprinderilor sau competenţelor profesionale ale unei persoane care deţine deja o calificare, respectiv dezvoltarea competenţelor în cadrul aceleiaşi calificări, dobândirea de competenţe noi în aceeaşi arie ocupaţională sau într-o arie ocupaţională nouă, dobândirea de competenţe fundamentale/cheie sau competenţe tehnice noi
[…]

O persoana care doreste sa urmeze un curs de specializare, dar nu a abosolvit decat 8 clase sau a absolvit un liceu teoretic, nu poate urma un astfel de curs, decat dupa dobandirea unei calificari.
Acest lucru creeaza probleme celor care doresc sa devina stivuitoristi, dar nu au calificarea necesara pentru a putea urma acest curs de specializare. O solutie ar fi inscrierea la un curs de calificare de scurta durata, cum este cel de Masinit Pod Rulant (Macaragiu Grupa E), calificare nivel 1, iar dupa absolvirea acestuia inscrierea la cursul de specializare Stivuitorist.

Alte Articole

Nu sunt comentarii

Nu exista nici un comentariu

Comentariile la acest articol nu sunt posibile pana nu acceptati cookie-urile din partea www.confortul.ro.